sponsor by nuffnang

Sotong Masak Kicap Pasti Sedap

Haghi ni cheq masak sotong masak kicap plak..oghang utagha panggil masak toyu.. Masak toyu ni simple ja...oghang bujang yang take pernah masuk dapur pun boleh masak ...hehehee. Ni resepinya




Sotong masak kicap

 Bahan-bahan
 1/2 kg sotong
 3 ulas bawang merah(ditumbuk)
 2 ulas bawang putih(ditumbuk)
 1 in halia(ditumbuk)
 1sb sos tiram
 2sb kicap Manis (boleh lebih jika suka)
 3 biji cili api
 Garam secukupnya
 Minyak masak

 Cara memasak
  1.  gaulkan sotong dengan sedikit garam
  2.  Panaskan minyak
  3.  Tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga wangi
  4.  Masukkan sotong
  5.  Masuk kicap,sos tiram Dan cili
  6.  Goreng sampai masak




Cendawan Kukur/Sisir Goreng



Rasanya dah lama  sangat dah ngidam nak makan cendawan kukur..sejak mula mengandung anak sulung lagi..anak pun dah dekat 4 tahun..dah ada anak kedua dah pun..masih x dapat2 makan ... Kesian kan..huuhu..cendawan ni orang kedah panggil kulat sisir..kat tempat Len  panggil cendawan kukur.. Camni rupa dia.. ,
Sumner : google image
Kulat in tumbuh kat kayu2 reput ja yang biasanya pokok getah la... La ni susah benar dah nak jumpa.. Tu la tiap Kali balik kampung mesti Tanya mak, ada jumpa x kulat ni..sedap weh nak habaq kat hangpa semua..nak dijadikan rezeki, balike kampung rays haji baru ni mak habaq mak cari kulat sisir ni..dia jemuq kering simpan kat anak dia ni..sesapa pun xleh ambik..Alhamdulillah..

 Punya LA sayang nak masak kat kampung..dibungkusnya balik kl...hehe.. Nak goreng jaa pun..
Memandangkan kulat ni kering..so sebelum masak kena LA rendam air dulu bagi kembang..
rendam dulu..
Bila dah kembang,barulah goreng...sedap..ni nak kongsi resepi kulat sisir goreng..simple n.   Sedap...

Puding Karamel Sedap sangat

Nampak sedap kan...tengok pun dah terasa kemanisan karamelnya dilidah..apatah lagi kalau ngap dalam mulut..ditambah lagi kalau sejuk2 keluar Dari peti sejuk..perch...nikmatnya lah rasanya...itulah penangan puding karamel ni...sangat sedap..

Hari ni teringin plan nak makan puding ni...dah lama rasanya tak but,last but rasanya setahun lepas kot bulan posa..so arini godek2 bahan ..cukup plak..so terhasillah puding ni..

Meh nak share resepi  ni  walau pun byk dah kat internet..nak simpan until koleksi sendiri jugak...mana tau nanti lupa bahan2nya plak kan..

sponsor by nuffnang